Bloedonderzoek

Er zijn verschillende redenen om een bloedonderzoek uit te voeren bij uw huisdier. Hieronder leggen we uit welke dit kunnen zijn.

Het beoordelen van narcoserisico
Bij dieren vanaf 8 jaar adviseren we om voorafgaand aan een narcose de lever- en de nierwaarden te controleren. Deze organen zijn namelijk betrokken bij de afbraak van de narcosemiddelen. Indien er afwijkingen gevonden worden, kunnen we besluiten de narcose aan te passen om deze veiliger te maken. In sommige gevallen adviseren wij eerst ander aanvullend onderzoek om meer duidelijkheid te krijgen over het exacte probleem.

Het opwerken van een probleem
Het lichamelijk onderzoek en het vraaggesprek is niet altijd voldoende om de oorzaak van problemen bij uw dier te achterhalen. Bloedonderzoek kan ons hierbij helpen.

Het monitoren van een ziekte
Bij bepaalde aandoeningen is het van belang de bloedwaarden te controleren. Dit kan zijn om herstel vast te stellen of juist een verergering. Een prognose wordt hiermee duidelijker.

Export naar het buitenland
Voor sommige landen geldt een wettelijke plicht om te testen op bepaalde ziektes.

Het controleren van een behandeling:

  • Het effect van de behandeling
    Naast het klinisch beeld, wat u als eigenaar ziet, is het controleren van bloedwaarden heel belangrijk om te bepalen of de ziekte goed onder controle is. Veel voorkomende voorbeelden hiervan zijn schildklierpatiënten, epilepsiepatiënten, suikerpatiënten.
  • Bijwerkingen
    Medicijnen kunnen soms bijwerkingen geven wat zichtbaar kan zijn in het bloed. Het is niet de bedoeling dat het middel erger is dan de kwaal. Als de bijwerkingen ernstig zijn, kan besloten worden te stoppen met het medicijn. Soms is het vinden van afwijkingen in het bloed geen reden om de medicatie te stoppen, maar kunnen hiermee wel bepaalde klachten verklaard worden.

In ons laboratorium kunnen we het grootste deel van het bloedonderzoek verwerken. Hierdoor hebben we meestal dezelfde dag al de uitslag voor u. Voor andere onderzoeken sturen we het bloed op naar een veterinair laboratorium. Afhankelijk van het onderzoek hebben we de uitslag binnen enkele dagen tot een week.

Pin It on Pinterest