Overig onderzoek laboratorium

Naast bloed wordt ook urine, ontlasting en de huid onderzocht in ons laboratorium.

Urineonderzoek

Hierbij wordt gekeken naar de concentratie en samenstelling van de urine (met behulp van een dipstick). Ook wordt de urine onder de microscoop bekeken. Voornaamste redenen voor het onderzoeken van urine zijn afwijkend plasgedrag bijvoorbeeld vaak kleine beetjes plassen, bloed in de urine of veel plassen. Ook kunnen wij een kweek van de urine inzetten als we een bacteriële infectie bij uw dier vermoeden.

Ontlastingsonderzoek

We hebben verschillende sneltests waarbij we binnen 15 minuten een diagnose kunnen stellen. Ook kunnen we onder de microscoop wormeieren zien. Deze onderzoeken doen we vooral bij diarree patiënten. Onze tests omvatten de meest voorkomende ziekteverwekkers. Indien wij geen afwijkingen vinden, kunnen wij ontlasting naar een veterinair laboratorium sturen voor uitgebreider onderzoek.

Huidonderzoek

Bij huidklachten is stapsgewijs onderzoek vaak van belang. Er zijn verschillende manieren om monsters te nemen: een afkrabsel, een afdruk of een biopt (met injectienaald). Deze monsters bekijken we eventueel met kleuring onder de microscoop. We kunnen dieren ook testen op schimmels.

Pin It on Pinterest